Wat is een spierknoop?

Afvalstoffen

huid

Doorsnede van de huid

Bij een ontspanningsmassage is het de bedoeling om de spieren en de huid zo te stimuleren dat de doorbloeding op gang komt en afval stoffen in beweging worden gezet. De afvalstoffen (zoals melkzuren) die in de huid, op de spieren en in de spieren zitten worden door de wrijvingen los gemaakt en naar de bloedsomloop afgevoerd. Het bloed vervoerd het naar de lymfeklieren, waar de afval stoffen verwerkt worden en afgevoerd worden naar de blaas, gal en/of lever.

Het risico als je je niet laat masseren

De afvalstoffen zorgen dat de mobiliteit van de spier belemmerd wordt. Dit zorgt dat je het gevoel krijgt dat je vast komt te zitten, ook wel een spierknoop genoemd. De meest voorkomende plekken waar dat gebeurt is in de nek, tussen de schouderspieren en onderrug. Maar dit zijn niet de enige plekken waar dit voor kan komen. Het kan bij elke specifieke spiergroep voorkomen, bijvoorbeeld als  je die spiergroep getraind hebt, of die je intensief gebruikt hebt of die je normaal bijna nooit gebruikt. Maar het kan ook komen door stress, verkeerde houding, een plotselinge beweging en meestal is het een combinatie van een aantal van deze factoren.

Rug klachten

Onderug pijn die naar boven uitstraalt

Het losmaken van spierknopen is niet alleen van belang voor je mobiliteit. Het zorgt ook dat je minder pijn hebt en dat je minder snel last hebt van stress. Een gezond lichaam = gezonde geest en vice versa. De spierknoop ontstaan vaak waar ook de zenuwuiteinde in de spier zitten. Als men een spierknoop niet (op tijd) behandeld, dan kan het zijn dat de spierknoop de zenuw volledig gaat afknellen. Dit kan leiden dat als je bijvoorbeeld last heb van je schouders, dat je vingers voelt tintelen. De zenuwen geven dan de verkeerde signalen door aan je hersenen. Als je zo’n spierknoop nooit zou behandelen, dan kan dit zelfs leiden tot verkleving van de spieren.